Betaalbaar waterschap voor iedereen

Voor het zuiveren van water en het onderhouden van het watersysteem heft het waterschap belasting bij inwoners, landbouwers en ondernemers. Het waterschap moet verstandig en verantwoord met belastinggeld omgaan. De waterschap organisatie moet zo compact en krachtig mogelijk zijn. Hier horen zo laag mogelijke belastingen bij.

VVD Zeeland staat voor het verantwoord omgaan met belastinggeld. Allen op die manier is het waterschap betaalbaar voor en dienstbaar aan de inwoners, landbouwers en bedrijven die belasting betalen. De uitgaven van het waterschap moeten worden ingezet voor de uitvoering van de taken van het waterschap, nu en in de toekomst. VVD Zeeland wil een waterschap dat midden in de maatschappij staat, actief is en meer naar buiten treedt om open te communiceren met inwoners en betrokkenen. Er wordt helder aangegeven wat wél en niet kan op watergebied, nu en richting de toekomst. Daarbij geldt: geen onnodige regels en een positieve houding bij voorstellen die door inwoners en ondernemers voorgelegd worden aan het waterschap. Innovatie en slimme ideeën en technieken worden aangewakkerd en gesteund.


Hoe zorgt VVD Zeeland ervoor dat deze keuzes ook betaalbaar blijven voor iedereen? 

·       Wij vinden dat belasting op een eerlijke manier moet worden verdeeld tussen inwoners, landbouwers en bedrijven. Iedereen, ook natuurorganisaties, moet meebetalen. Bij de verdeling van de belastingen over inwoners, landbouwers en ondernemers willen we een meer transparante kostentoedeling, die rekening houdt met het profijtbeginsel, dat wil zeggen voor wie de kosten worden gemaakt.

·       VVD Zeeland gaat verstandig en verantwoord om met belastinggeld. De organisatie moet zo compact en krachtig mogelijk zijn. We investeren in toekomstbestendige dijken, gemalen en waterberging voor waterveiligheid- en beschikbaarheid, en sloten en wateren die bestand zijn tegen extreme hoosbuien en langdurige droogte. Goed waterbeheer en het bewaken van onze waterveiligheid kost geld en dit doen we tegen zo laag mogelijke kosten. De basis voor de lastenverhogingen dient in principe niet hoger te zijn dan het inflatiepercentage en moet goed worden onderbouwd.

·       In dit kader moet ook de huisvestingsituatie van het Waterschap Scheldestromen opnieuw worden bezien. Bekeken moet worden of de schuldpositie en exploitatie kunnen worden verbeterd.

·       Wij zijn voorstander van het invoeren van de Rekenkamerfunctie bij het waterschap. Het versterkt de controlerende functie van de Algemene Vergadering en vergroot de transparantie.

·       Bij alle activiteiten houdt het waterschap oog voor beleid dat meer doelen kan dienen en dat mogelijkheden slim combineert. Vanuit de watertaken kan het waterschap meewerken aan het oplossen van bredere maatschappelijke vraagstukken rond bodem en klimaat. Te denken aan de energietransitie, de transitie naar een circulaire economie, biodiversiteit etc. Door scherp te begroten en geen onzinnige uitgaven zijn de kosten nooit hoger dan noodzakelijk.

·       Het waterschap is scherp op de inzet van subsidies. Enerzijds verstrekt het waterschap stimuleringssubsidies, deze moeten effectief zijn en een tijdelijk karakter hebben. Wanneer een subsidie niet tot resultaten leidt of het onduidelijk is waar het geld precies aan is besteed, wordt de subsidie meteen ingetrokken. Bij misbruik van subsidie wordt het geld teruggevorderd. Anderzijds moet worden ingezet op het verwerven van subsidies van andere overheden en organisaties. Het mag echter geen doel op zich worden. Het aanvragen van een subsidie is een middel om een doel te bereiken.