Aanspreekpunt ondernemers en landbouwers

Het waterschap is er voor iedereen. Dat begint met het bieden van een luisterend oor en het verlenen van goede dienstverlening. Het waterschap hoort te weten wat er speelt en hierop te anticiperen. Het waterschap heeft een toegankelijke website, goede digitale diensten, waarop de informatie helder en begrijpelijk wordt gepresenteerd en is goed bereikbaar. Sociale media wordt ingezet om mensen actief te informeren over actuele zaken en op een laagdrempelige manier te communiceren met inwoners, landbouwers en ondernemers.

VVD Zeeland ziet wel dat er dringend behoefte is bij ondernemers en landbouwers aan een apart aanspreekpunt bij het Waterschap Schedestromen. Dit gespecialiseerde aanspreekpunt moet er voor zorgen dat er sneller en beter geholpen wordt bij hun specifieke vragen.


Welke kansen ziet VVD Zeeland nog meer op gebied van maatschappelijke initiatieven en digitale veiligheid?

·      Maatschappelijke initiatieven worden omarmd. Metname initiatieven die gericht zijn klimaatadaptatie. Er wordt ruimte gebodenvoor inwoners, boeren en ondernemers om initiatief nemen om tot een oplossingte komen voor problemen in hun leefomgeving.

·      Digitalisering: voor inkoopbeleid,basisregistratie, belastingen en uitvoerende watertaken worden vooruitstrevendedigitale middelen ingezet om de taken beter en goedkoper uit te voeren.

·      Het waterschap zorgt ervoor dat de digitale(besturings)systemen veilig en betrouwbaar zijn en up-to-date beveiligd zijn inhet kader van cybersecurity. Privacy is een groot goed; het waterschap moet dedigitale privacy van de inwoners waarborgen en data goed beheren.

·      Het waterschap gaat met respect om met erfgoeden biedt inwoners de mogelijkheid om kennis te maken met het cultureel erfgoeddoor deze open te stellen bij bijvoorbeeld Open monumentendagen.

·      Het waterschap geeft ondernemers de ruimte enstimuleert ondernemers het beste te doen. Heldere, duidelijke én begrijpelijkregels helpen ondernemers hierbij, die niet strenger zijn dan landelijke ofEuropese wet- en regelgeving.

·      Het waterschap moet zich goed voorbereiden ophaar taken binnen de Omgevingswet, die een andere manier van werken vraagt.Helder moet in kaart worden gebracht welke watergebiedsplannen op orde zijn,wat in uitvoering is en waar inwoners en ondernemers rekening mee kunnenhouden. Het waterschap zorgt dat er een aparte leidraad komt voor participatie,mocht deze nog niet zijn opgesteld als onderdeel van het Waterbeheerprogramma.De Omgevingswet is een kans voor het waterschap om de samenwerking met andereoverheden te verbeteren en de waterbelangen actief op de kaart te zetten.


De VVD Zeeland wileen innovatief en toekomstgericht waterschap realiseren door:

·      Bij innovatie werken overheid en bedrijfslevengoed samen. Het waterschap stimuleert en faciliteert innovatieve en creatieveinitiatieven die van belang zijn en gerelateerd zijn aan water, bijvoorbeeld ophet gebied van klimaatadaptatie of schoon water. VVD Zeeland zet graag in op deaansluiting bij lokale startup initiatieven. Innovatieve oplossingen wordenslim ingezet en aan elkaar verbonden. Investeringen in innovatie worden gedaanals de omgeving toekomstbestendig en waterveilig wordt. Beter, sneller, goedkoperen minder last voor inwoners en ondernemers gelden als criteria.

·      Experimenten voeren we graag uit in goedesamenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven, waaronder de agrarische sector.

·      Het waterschap heeft veel bezittingen, zoalsdijken, sluizen, bruggen, gemalen en rioolwaterzuiveringen, die tijdigonderhouden moeten worden en vervangen als dit nodig is. VVD Zeeland stimuleertdaarbij gebruik van de nieuwste technieken, die zorgen voor een zuiniger enbeter gebruik en besparen daarmee geld.