Voldoende water en water voor later

Een essentiële taak van het waterschap is, naast droge voeten, schoon water en voldoende water. Schoon water is van levensbelang om gezond en veilig te kunnen leven en moet gegarandeerd zijn. Met (veelal) technische maatregelen hebben de waterschappen hun taken tot nu toe uitgevoerd. De grenzen aan deze technische maatregelen komen in zicht in veel gebieden. De taak van waterschappen wordt daardoor complexer. We moeten nu stappen zetten zodat er ook water is voor later.

Voldoende water, van goede kwaliteit in onze bodem, sloten, meren en kanalen is alleen mogelijk als het waterschap goed samenwerkt met alle partijen. Om de leefbaarheid te behouden zullen we samenwerkingen moeten intensiveren. De VVD Zeeland ziet het waterschap als de spin in het web op het gebied van kennis, denkkracht en innovatieve oplossingen. Zeeland moet nog meer ‘water bewust’ en ‘water betrokken’ worden. Daarbij moeten inwoners en ondernemers zich realiseren dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben en nemen. Voorbeeld hiervan is het gemeenschappelijk landbouwbeleid, dit biedt kansen voor het waterschap.


Hoe zorgt VVD Zeeland ervoor dat we beter bestand zijn tegen extremer weer?

·       VVD Zeeland ziet graag dat het waterschap  bij besluitvorming en de uitvoering van de huidige taken ook maatregelen als criterium opneemt tegen extremere weersomstandigheden.

·       Om te besluiten welke maatregelen effectief zijn (o.a. regenwater beter vast houden en opvangen) heeft het waterschap kennis nodig. Veel kennis is aanwezig, maar bij onderwerpen als droogte zijn er landen die meer ervaring en kennis hierover hebben. VVD Zeeland betrekt hierbij graag specialisten van buitenaf om hierin mee te denken.

·       VVD Zeeland zet in op innovatieve oplossingen! Samen met kennisinstituten en ondernemers komen we verder met name op het gebied van klimaatadaptatie.

·       VVD Zeeland vindt dat het watergebruik en de waterbeschikbaarheid meer in balans moet komen. Dit door het ontwikkelen van een heldere, gemeenschappelijk visie op het gebied van grondwater.

·       VVD Zeeland staat voor een adaptieve werkwijze in de samenwerking met stakeholders. Snel handelen is soms nodig en wij vinden dat het beleid en afspraken zo moeten worden opgesteld zodat snelle acties mogelijk blijven.

  

Hoe zorgt VVD Zeeland voor schoon water?

 ·       Schoon oppervlaktewater is van levensbelang voor iedereen! Iedereen moet zonder zorgen over schoon water kunnen ondernemen, zwemmen, recreëren.

·       Nederland moet voldoen aan de Europese ‘Kaderrichtlijn Water’ (KRW). Dat stelt scherpe eisen aan wat wel en niet moet. Als badkuip van Europa moet Nederland worden beschermd worden tegen vervuild water vanuit andere landen zodat wij niet het afvoerputje van Europa worden. Wij vinden dat maatregelen die in de KRW genomen worden moeten op hun doeltreffendheid beoordeeld worden. Als VVD Zeeland willen we hierbij graag dat de kosten in evenwicht zijn met de geboden oplossingen. Deze balans is tevens duurzaam voor de toekomst.

·       De Europese, landelijke of wetenschappelijk (internationaal) erkende normen voor waterkwaliteit zijn de normen die we voor het waterschap hanteren. Dit geldt ook voor de afgifte van stoffen, die gevaarlijk zijn voor mens of milieu. VVD Zeeland stelt daarbij voorop dat deze normen haalbaar moeten zijn en toegespitst zijn op de omstandigheden in ons waterschap.