Speerpunten VVD Zeeland


VVD Zeeland wil dat het waterschap betaalbaar is - De lasten van de belastingbetaler moeten binnen de perken gehouden worden. De gemiddelde stijging van 9,5% die nu begroot is, is echt veel te hoog. We gaan daarom verstandig om met het belastinggeld. Een slimmere en verantwoordere financiƫle huishouding is noodzakelijk. De schuldpositie en exploitatie m.b.t. vastgoed moeten tegen het licht worden gehouden.

VVD Zeeland wil voldoende water voor nu en later - Zoet water moet overal en voldoende beschikbaar zijn voor inwoners, ondernemers en landbouwers. VVD Zeeland staat daarom voor meer waterberging.

VVD Zeeland wil een gebiedsgerichte aanpak bij het waterschap - Elke gebied, elke regio, elke uitdaging heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Het waterschap moet anticiperen op deze specifieke eigenschappen. Door de samenwerking te zoeken met de specialisten, inwoner, ondernemers en landbouwers ter plaatse ontstaat maatwerk. Een gebiedsgerichte aanpak bevorderd de betrokkenheid en draagkracht. Het geeft een kwaliteitsimpuls en werkt kostenbesparend.

VVD Zeeland wil een veilige woon- en verblijfsomgeving - Het is belangrijk dat we ons beschermen tegen de zeespiegelstijging. Daar moeten voldoende financiĆ«le middelen voor beschikbaar zijn en er moet gebruik gemaakt worden van innovatieve en slimme oplossingen. Zo moet er ook gekeken worden naar buitendijkse oplossingen. VVD Zeeland wil ook zorgen voor een veilig wegennet. Het voorkomen van onnodige obstakels op en langs de wegen vinden wij belangrijk.

VVD Zeeland wil een betere en snellere service voor ondernemers -  Er moet een apart aanspreekpunt komen voor ondernemers en landbouwers. Het waterschap is er voor iedereen en heeft een luisterend oor voor elke inwoner, zodat we weten wat er speelt. De communicatie over actuele zaken met inwoners, ondernemers en landbouwers is actief en laagdrempelig.

VVD Zeeland wil een toekomstgericht waterschap -  Een betere samenwerking tussen waterschap en andere overheden is een must. De synergie met het rijk, de provincie, de gemeenten, Rijkswaterstaat etc. moet beter benut worden. Het waterschap moet klaar zijn voor haar taken binnen de omgevingswet. VVD Zeeland vindt ook een goede samenwerking met het bedrijfsleven belangrijk. Water-gerelateerde innovaties die leiden naar beter, sneller, goedkoper oplossing en minder last voor onze inwoners moeten worden gefaciliteerd en gestimuleerd. En vanuit de taakstelling van het waterschap moet worden meegewerkt aan het oplossen van bredere maatschappelijke vraagstukken. Denk daarbij aan energie transitie, circulaire economie, biodiversiteit, bodem- en klimaat vraagstukken.


Het complete verkiezingsprogramma 2023-2027 van VVD Zeeland vindt hier:

Verkiezingsprogramma 2023-2027